Become a fan on facebook

Hrvatska dijaspora traži šest mjesta u saboru

28.07.2019
Fotografije uz članak 1

HRVATSKI svjetski kongres (HSK), organizacija hrvatskih iseljenika u svijetu, pozvao je u subotu vlasti u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u vlasti BiH da kreiraju programe kojim bi se potaknuo povratak iseljeništva i zatražio da se dijaspori na izborima zajamči šest mjesta u saboru. 

HSK je sa svoje godišnje skupštine u Mostaru zatražio da se dijaspori zajamči šest mjesta u saboru i ocijenio nerazumljivim što se malim brojem mjesta za glasovanje ili nemogućnošću dopisnog ili elektronskog glasovanja praktično onemogućava biračko pravo hrvatskim državljanima u dijaspori. U saboru bi hrvatsko iseljeništvo, po prijedlogu HSK-a, predstavljao po jedan predstavnik hrvatskih zajednica iz Australije, Južne Amerike, SAD-a i Kanade dok bi se iz Europe u saboru birala dva zastupnika. 

"Nerazumno je i štetno da hrvatsko izvandomovinstvo ima manja prava od nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj", ocjenjuje se u priopćenju HSK-a o zaključcima skupštine i napominje kako bi ulazak zastupnika iz dijaspore u rad sabora pridonio jačanju veza iseljeništva i domovine. 

HSK upozorava i kako se dvije domovine, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, nalaze u "opasnim demografskim nevoljama". 

"Krajnje vrijeme je da odgovorne institucije u domovini počnu nuditi atraktivne programe povratnicima. To bi nedvojbeno popravilo ne samo demografsku sliku domovine nego i revitaliziralo hrvatsko gospodarstvo", stoji u zaključcima skupštine HSK-a.

HSK pozdravlja poteze vlade RH kako bi se stanje popravilo i ocjenjuje kako je "studij demografije i izvandomovinstva, koji je ovih dana promoviran, i te kako dobro došao".

U zaključcima s godišnje skupštine te organizacije pozivaju se i sve institucije Hrvata da se "učinkovito zauzmu za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su, iako konstitutivni narod, u toj i našoj državi svedeni na zapostavljenu nacionalnu manjinu". 

Kontakt

Country:USA
State:Ohio
City:Cleveland
Telephone:216-531-2902
Email:zdravkobelancic@yahoo.com

O nama

Hrvatski radio klub " ZVUCI HRVATSKE" utemeljen je prije 23 godine, zahvaljujuci ustrajnom naporu i zrtvama manje skupine Hrvata grada Clevelanda i okolice, Pronosio je svojim.programima "Glas slobodne Hrvatske" istinu o Hrvatskoj,te podrzavao volju naroda o Nezavisnoj Hrvatskoj Drzavi

Opširnije...

* - obavezna polja