Sretan 125- ti rodjendan H.B.Z-ce /Hrvatski radioTV program ,Cleveland ,OHIO/

03.09.2019
Fotografije uz članak 1

a današnji se dan, 2. rujna, navršava 125. godišnjica uspješnog djelovanja naše najstarije i najmnogoljudnije iseljeničke organizacije Hrvatske bratske zajednice Amerike. Tim se povodom u Pittsburghu krajem rujna priprema veličanstvena višednevna proslava te obljetnice i to uoči njezine jubilarne četverogodišnje 25. nacionalne konvencije, koja će se odvijati od 23. do 25.9. 2019. Hrvatska bratska zajednica / Croatian Fraternal Union moćno je potporno i osiguravajuće, neprofitno društvo hrvatskog iseljeništva u SAD i Kanadi te naša najznačajnija kulturna, humanitarna i domoljubna organizacija u inozemstvu.

https://mojahrvatska.vecernji.hr/media/img/9e/31/f5450e5bf9f29a594ec7.png<img alt="" class="related_article__image" src="/media/img/9e/31/f5450e5bf9f29a594ec7.png"/> Kennywood park HBZ u Americi najavljuje veliku proslavu na kojoj će nastupiti Željko Lončarić Žec i TS Ravnica

Uz 172 konvencijska delegata proslavi obljetnice pridružit će se 500 uzvanika, počevši slavlje kružnom plovidbom brodom Gateway Clipper pitsburškim rijekama Allegheny, Monongahela i Ohio. Ta će panoramska plovidba već 21. rujna, uz zvuke tambure, javnosti slikovito posvijestiti integracijske iskorake prošlostoljetnih hrvatskih rudara i uspon njihovih vrijednih potomaka na društvenoj ljestvici najrazvijenije zemlje svijeta u kojoj se danas milijunska hrvatska zajednica razvila u bitan čimbenik domicilne sredine, njegujući u multietničkom mozaiku sjevernoameričkog kontinenta svoj etnički, kulturni i duhovni identitet.

Svečanost će se nastaviti 22. rujna misnim slavljem kojeg će predvoditi čikaški kardinal naših korijena Blase Cupich u stoljetnoj crkvi sv. Nikole koju krase freske velikana moderne Maksimilijana Vanke. Slijedi svečani banket kojeg će uveličati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te ostali visoki gosti iz domovine, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Među uzvanicima je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

https://mojahrvatska.vecernji.hr/media/img/9f/18/c23234803203c5627f34.jpeg<img alt="" class="related_article__image" src="/media/img/9f/18/c23234803203c5627f34.jpeg"/> Mississauga Proslavljen 46. Dan Zajedničara, federacije koja je ispunila san i očekivanja svojih utemeljitelja

Predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo potvrdio je da su sve organizacijske pripreme, kako za proslavu tako i dolazeću 25. konvenciju Zajednice, gotove, poručivši: „Ova naša najveća, najuglednija i gospodarski snažna ustanova Hrvata u svijetu utemeljena je ovdje u Pittsburghu 1894., pa je prirodno da se proslava i konvencija održavaju u ovom gradu“.

Glavni ured HBZ-a u četvrti Wilkins Township, nedaleko konvencijskog hotela Wyndham Grand, otvorit će svoja vrata zainteresiranoj javnosti kako bi vidjeli lijepo uređenu poslovnu zgradu središnjice u Pennsilvaniyji, te ondje smještenu muzejsku zbirku hrvatske kulturne baštine. Među raritetima, uz etnološku građu te vrijedne umjetnine, posjeduju i knjižnicu s bibliofilskim izdanjima među kojima je prva hrvatska knjiga književne vrijednosti objavljena u SAD-u, Hrvatsko-amerikanska danica, koju je uredio utemeljitelj i prvi predsjednik HBZ-a publicist i nakladnik Zdravko Mužina.

Kontakt

Country:USA
State:Ohio
City:Cleveland
Telephone:216-531-2902
Email:zdravkobelancic@roadrunner.com

O nama

Hrvatski radio klub " ZVUCI HRVATSKE" utemeljen je prije 23 godine, zahvaljujuci ustrajnom naporu i zrtvama manje skupine Hrvata grada Clevelanda i okolice, Pronosio je svojim.programima "Glas slobodne Hrvatske" istinu o Hrvatskoj,te podrzavao volju naroda o Nezavisnoj Hrvatskoj Drzavi

Opširnije...

* - obavezna polja