Državno Izborno Povjerenstvo Hrvatske

​Pitanja za drzavno izborno povjerenstvo Rep.Hrvatske

1.    Kada su predviđeni slijedeći izbori za Hrvatski Sabor?

2.    Koja je razlika između pojmova nezavisni kandidat i nezavisna lista?

3.    Da li jedan nezavisni kandidat mora biti na jednoj nezavisnoj listi ili se može kandidirati bez liste?
Ako se mora kandidirati na jednoj nezavisnj listi koliki je minimalni broj kandidata jedne nezavisne liste u XI izbornoj jedinici?

4.    Da li može jedna izborna jedinica imati više nezaisnih lista?

5.    Da li može naša Udruga predložiti svoju nezavisnu listu pod nazovim: "Nezavisna lista Udruge Hrvatskih Povratnika i Iseljenika"?

6.    Da li može predlagatelj naše liste biti predsjednik naše Udruge, a da nije kandidat na nezavisnoj listi?

7.    Gdje mora biti prebivalište kandidata za XI izbornu jedinicu: u inozemstvu ili može biti u Hrvatskoj, a u inozemstvu živi samo povremeno (privremeni boravak)?

8.    Koje uvjete mora ispuniti hrvatski državljanin, da može birati u XI izbornoj jedinici? Na pr. osobna iskaznica, putovnica, domovnica.

9.    Da li i kako može jedan Hrvat, koji nema gore navedene dokumente, ima strano državljanstvo, a nema hrvatsko, može birati u XI izbornoj jedinici? U putovnicama ili osobnim iskaznicama nekih stranih država (na pr. Njemčkoj) nema pojma "nacionalnost" i zbog toga ne stoji taj pojam (Nacinalnost: Hrvat) u službenim dokumentima.

10.  Ako jedan hrvatski državljanin ima hrvatsku putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu u Hrvatskoj s prebivalištem u Hrvatskoj, a živi pretežno u inozemstvu (na pr. mora plaćati porez na kuću za odmor, jer ne živi pretežno u Hrvatskoj, nego u inozemstvu), da li i pod kojim uvjetima može birati u XI izbornoj jedinici?

11.  Na proteklim izborima su podaci o broju birača i predanim glasačkim listićima u XI izbornoj jedinici vrlo nelogičan:
2011:          broj birača:   411.758             predani listići: 21.100
2015:          broj birača:     28.944             predani listići: 28.917
2016:          broj birača:     21.223             predani listići: 21.208

Po našem mišljenju za 2011. je naveden broj mogućih birača u inozemstvu (specijalno BiH), a za 2015. i 2016. broj registriranih birača. Ako je to tako, onda je nelogično, ako se radi o registriranim birčima, da je broj predanih listića 2015. i 2016. gotovo jednak kao broj birača a da je u 2016. broj birača manji nego u 2015 (oko 27%).
U drugim izbornim jedinicama je broj broj predanih listića u 2015. i 2016. iznosio između 50% i 60% od broja broja birača, a broj birača i broj predanih listića u te 2 godine nije se proporcinalno bitno mijenjao, kao što je to bilo u XI izbormoj jedinici.

Najlogičnije tumačenje bi bilo, da radi o broju ljudi koji su došli na biračko mjesto i tu se privremeno registrirali, a da od tih nekoliko nije predalo glasački list. Ako je to točno onda je osoba, koja je glasala u inozemstvu mogla je biti upisana u centralni popis birača u Hrvatskoj i prema tmo mogla glasati na dva mjesta.

Molimo detaljnije informacije o tome.

Zahvaljujemo se unaprijed na Vašem trudu
S poštovanjem
Udruga Hrvatskih Povratnika i Iseljenika

Predsjednik UHPI                                                                                                         Tajnik UHPI
Zdravko Belančić                                                                                                         Stanislav Čavlek

Kontakt

Country:USA
State:Ohio
City:Cleveland
Telephone:216-531-2902
Email:zdravkobelancic@roadrunner.com

O nama

Hrvatski radio klub " ZVUCI HRVATSKE" utemeljen je prije 23 godine, zahvaljujuci ustrajnom naporu i zrtvama manje skupine Hrvata grada Clevelanda i okolice, Pronosio je svojim.programima "Glas slobodne Hrvatske" istinu o Hrvatskoj,te podrzavao volju naroda o Nezavisnoj Hrvatskoj Drzavi

Opširnije...

* - obavezna polja