Become a fan on facebook

Gastarbajteri poslali svojima u Hrvatsku 870 milijuna eura

11.12.2015
Fotografije uz članak 1
Hrvati koji žive i rade u inozemstvu poslali su na račune svojih obitelji u Hrvatskoj 870 milijuna eura, odnosno 6,6 milijardi kuna. Vrijednost doznaka koje su 2014. godine stigle iz inozemstva odgovara mjesečnom fondu svih dohodaka u zemlji.

Godina 2014., za koju je Eurostat objavio podatke o privatnim transferima, prva je puna godina hrvatskog članstva u EU, i godina u kojoj su mnogi mladi ljudi otišli raditi u neku državu članicu EU. Priljev sredstava na privatnim računima građana pokazuje da se najnovija generacija gastarbajtera nije najbolje snašla u tuđini, ili pak nemaju običaj slati novac ostalim članovima obitelji. Procjenjivalo se da je za stalno, ili na sezonskim poslovima, 2014. godine u inozemstvo otišlo 50-ak tisuća hrvatskih radnika, najviše u Njemačku, no povećanje doznaka u odnosu na prethodnu godinu od dva posto (ili 18 milijuna eura) ne potvrđuje brojke o masovnom iseljavanju. Stranci koji rade u Hrvatskoj bili su darežljiviji prema svojim obiteljima te su oni 2014. godine uplatili na njihove račune u matičnim državama 191 milijun eura, dok je godinu prije odljev putem privatnih transakcija bio manji – 150 milijuna eura. Hrvatska je prošlu godinu završila u plusu od 679 milijuna eura, nakon što su se sravnili tijekovi novca. Najviše doznaka stiže u Portugal, koji je ostvario 3,6 milijardi eura suficita u privatnim transakcijama, nakon njih je Poljska iz koje su milijuni radnika otišli trbuhom za kruhom i kući šalju 2,6 milijardi eura, zatim Rumunji 1,6 milijardi eura, Litavci 912 milijuna, Bugari 812 milijuna eura, a Hrvatska je na šestom mjestu.

Najveći odljev kapitala bilježi Francuska, gotovo 9 milijardi eura, zatim Italija i Velika Britanija po 4,4 milijarde eura te Njemačka 3,6 milijardi. Većina osobnih transfera doznake su radnika migranata u rodnu zemlju. Izvan EU prema trećim zemljama otišlo je tako 29,3 milijarde eura, milijarda više nego godinu prije. Priljev novca u EU bio je 11 milijardi eura.Komentari:
 • abendblatt abendblatt

  11.12.2015 u 19:27h

  A koliko tek donesu u dzepu kad dojdu u posjetu Domovini, pa na godisnje odmore???
 • mali Hrvat-velikog srca

  11.12.2015 u 19:37h

  rekao bi zoki,oni ne plaćaju porez,zašto da glasuju--------romi ne plate godišnje poreza,svi zajedno milijun kuna,a imaju zastupnika,talijani su malo bolji i ima ih 15-ak tisuća imaju zastupnika,srbi pobili 15000 hrvata ,napravili štete 180 milijardi kuna i nisu platili odštetu ,imaju tri zastupnika,a onda se komunisti dignu protiv tri zastupnika dijaspore
 • marko28960

  11.12.2015 u 19:29h

  To je dijaspora, za koju kažete da ne plaća poreze u Hr, ali eto pošalje skoro milijun eura godišnje u Hrvatsku. Ma tko ono stalno rogobori protiv dijaspore??? 
O nama

Hrvatski radio klub " ZVUCI HRVATSKE" utemeljen je prije 23 godine, zahvaljujuci ustrajnom naporu i zrtvama manje skupine Hrvata grada Clevelanda i okolice, Pronosio je svojim.programima "Glas slobodne Hrvatske" istinu o Hrvatskoj,te podrzavao volju naroda o Nezavisnoj Hrvatskoj Drzavi

Opširnije...

* - obavezna polja