Become a fan on facebook

Tradicionalna proslava Jurjeve, po običajima Ogulinskog Zagorja,

27.04.2022
Fotografije uz članak 1

Tradicionalna proslava Jurjeve, po običajima Ogulinskog Zagorja, održana je na visokoj i veseloj razini. U ovom malom rudarskom naselju, Cokeburgu, gdje su se mnogi hrvatski doseljenici naselili koncem 19. i početkom 20. stoljeća vjerno čuva se i promiče hrvatska kulturna baština i pučki običaji. Ne prestaje se a niti posustaje. Ali mnogi su se preselili na drugi svijet, ili odselili drugdje, u potrazi za poslom i školovanjem. Međutim, interesantno je da ih proslave Jurjeva ponovno okupljaju, razvesele i obnove obiteljske i prijateljske veze. Ovaj dan se uvijek unaprijed planira i očekuje s veseljem. Jednostavno 'šteta bi bilo to propustiti' proslavu Jurjeve, ne samo zbog blagdana, već i zbog tamburaškog koncerta koji se priprema za taj vikend, u travnju. Tako da je to postao blagdanski okup Ogulinaca i njihovih prijatelja. Sadržaj je približno isti koji se je održao kroz nekoliko desetljeća. Domaćini, odsjek 354 „St. George“ i dva tamburaška i folklorna zbora, omladinski i odrasli, koji ponosno nose ime „St. George“ ili Sv. Juraj, pripremaju dvosatni koncert i u goste pozivaju jedan ili dva tamburaška zbora sa strane. Koncert se priređuje u subotu navečer, a potom traje zabava i narodno veselje duboko u noć. Uz te kulturne i tradicijske sadržaje, vjerno se pazi na jela hrvatske kuhinje. Kakvo bi to bilo slavlje bez dobre hrvatske sarme, ćevapčića i janjetine s ražnja? Svakako tu su delicije: krumpir i kupus salate, orahnjače te štrudla od sira i jabuka, a potom uvijek dobrodošle palačinke.

Pročitajte više na: 
https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/tradicionalna-proslava-jurjeve-u-sad-u-1581932 - mojahrvatska.vecernji.hr

U ovogodišnjem koncertu su sudjelovala već dva spomenuta tamburaška zbora – omladinski i odrasli koji nose ime „St. George“ iz Cokeburga, Jadran Beaver Valley Jr. Tamburitzans iz Alliqippe (PA) i Croatian Folklore Ensemble  iz Detroita, Michigan. U izvođenju programa, vidno je bilo za primijetiti mnogo mladih sudionika od 4 godine pa na više, njihovih roditelja, baka i djedova u gledalištu, što je doista jamčevina budućnosti ovih kulturno-umjetničkih društava. St. George Jr. Tamburitzans Ensemble doveo je u svoje redove dvije vrlo talentirane osobe i nekadašnje maturante ansambla Kristu Gush i Marka Kochisa, koji uz pomoć umjetničkih i glazbenih direktora Marlene i Daniela Kochis te Bernadette Luketich-Sikaras i Derek Hohn, već na početku odaju svoju stručnost, prirodnu nadarenost i sigurnost u prenošenju znanja na djecu. Poslije koncerta, za lijep zabavni ugođaj svirao je VIS Pittsburgh Trubaduri a u nedjelju Mikey Dee orkestar.

Pročitajte više na: 
https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/tradicionalna-proslava-jurjeve-u-sad-u-1581932 - mojahrvatska.vecernji.hr

O nama

Hrvatski radio klub " ZVUCI HRVATSKE" utemeljen je prije 23 godine, zahvaljujuci ustrajnom naporu i zrtvama manje skupine Hrvata grada Clevelanda i okolice, Pronosio je svojim.programima "Glas slobodne Hrvatske" istinu o Hrvatskoj,te podrzavao volju naroda o Nezavisnoj Hrvatskoj Drzavi

Opširnije...

* - obavezna polja