Become a fan on facebook

Udruga Hrvatskih Povratnika i Iseljenika

01.03.2016

U sjevernoj i južnoj Americu, zapadnoj Evropi i Australiju živi proko 1.000.000 Hrvata s hrvatskim državljanstvom, koji imaju domovnicu, pasoč ili osobnu iskaznicu. Jedan veliki možda i veči dio tih Hrvata nije registriran u Hrvatskoj a još manje u službenom popisu birača.

Mi smo nažalost vrlo slabo predstavljeni i Hrvatska Vlada se malo skrbi o nama.
Hrvati u inozemstu imaju samo 3 predstavnika u saboru za razliku od nacinalnih manjina s oko 300.000 pripadnika, koji imaju 8 prdstavnika. To je vrlo, vrlo negativan omjer 3 na 1.000.000 prema 8 na 300.000. 
Osim toga je upitno, koliko mogu 3 predstavnika XI, izborne jedinice predstavljati nas 1.000.000 Hrvata u zapadnom inozemstvu, kad oni dolaze pretežno iz Bosno i Hervegovine i žive u Zagrebu, a ne u inozemstvu i vrlo malo su upoznati s problemima Hrvata u zapadnom inozemstvu.

Na koncu bi se željeli osvrnuti na jedan vrlo važan aspekt vezan s ekonomijom u Hrvatskoj.
Jedan dio Hrvata iz zapadnog inozemstva želio bi se vratiti i uložiti jedan dio ili svu imovinu u Hrvatsku. Tu se stvaraju ogromni problemi na svim razinama uprovnog sistema počevši od poreza na kuće za odmor (obzirom da predstavnici XI izborne jedinice moraju imati svoje stalno prebivalište u inozemstvu zanima me da li gospodin Ivan Šuker plaća porez na svoje nekretnine u Crikvenici i Velikoj Gorici) preko nejasnih i nelogičnih prireza poreza i sl. do različitih birokratskih, admistrativnih i drugih prepreka za ulaganje kapitala. 

Želio bi napraviti u vezi s time malu usporedbu:Ako uzmemo jedan ekstromno mali %-tualni die Hrvata iz zapadnog inozemstva od 1% uloži samo jedan minimalni iznos od 100.000 Eura (taj iznos  je jedva dovoljan za malu vikendicu na moru) dolazimo do ogromnog iznosa od 10 milijardi Eura. 
Zbog toga je manje važno brinuti se samo velikim strateškim investicijama, koje jedva dosežu 1 do 2 milijarde Eura, nego je znatno važnije brinuti se o nama Hrvatima u zapadnom inozemstvu i s malo truda potaknuti nas da se vraćamo i ulažemo u Hrvatsku.

Ove gore navedene primjedbe su samo nekoliko bitnih točaka o kojima bi željeli zamotriti u jednom direknom razgovoru s Vama. Zbog toga Vas molimo za jedan termin krajem svibnja / početkom lipnja. Ja dolazim u Hrvatsku za mjesec dana, predsjedsjednik naše Udruge dolazi krajem svibnja u Hrvatsku, a potpredsjednik živi u Zagrebu.

S poštovanjem 
tajnik Udruge Hrvatskih Povratnika i Iseljenika
Stanislav Čavlek
22000 Bilice, Stubalj 40
Datoteke uz članak
197.29 kB

O nama

Hrvatski radio klub " ZVUCI HRVATSKE" utemeljen je prije 23 godine, zahvaljujuci ustrajnom naporu i zrtvama manje skupine Hrvata grada Clevelanda i okolice, Pronosio je svojim.programima "Glas slobodne Hrvatske" istinu o Hrvatskoj,te podrzavao volju naroda o Nezavisnoj Hrvatskoj Drzavi

Opširnije...

* - obavezna polja